VETERANS CANADIENS

In de late jaren 1990 en in de eerste jaren van de nieuwe eeuw, de inspanningen van de veteranen waren succesvol en resulteerde in de oprichting van de Nationale Ronde Tafel op First Nations Veteranen, die alumniverenigingen samenbrengt Veteranen First Nations, Vergadering van de Eerste Naties, Landsverdediging, Veterans Affairs Canada en India en Noord Zaken Canada aan de grieven van de aboriginal veteranen te pakken. Het proces heeft geleid tot de erkenning dat de veteranen First Nations waren benadeeld toegang tot uitkeringen voor veteranen, en verontschuldigde zich over een voorstel tot schadevergoeding van de overheid in 2002.

Op National Aboriginal Day, 21 juni 2001, Hare Excellentie de Right geachte Adrienne Clarkson, gouverneur-generaal van Canada, het voorzitterschap van de onthulling van de Ottawa Aboriginal Veteranen Monument.

Dit monument is bedoeld als een diepe en blijvende hulde aan de bijdrage van alle inheemse aan de oorlogsinspanningen en operaties vredeshandhaving Canadezen.

Enkele duizenden Aboriginal geleden ontberingen door deel te nemen in de Eerste en Tweede Wereldoorlog en de Koreaanse Oorlog. Ze geserveerd met eer en onderscheid in alle diensten en alle rangen, van de private naar brigadier. Ze vochten vechten overzee om de soevereiniteit en de vrijheid van de geallieerde landen te verdedigen, en ze duwde deze kwestie in het land. Tot slot, in de operaties van vredeshandhaving in het buitenland, ze blijven toewijding te tonen.


Hun heldendaden hun verdiende vele decoraties, evenals het respect en de vriendschap van hun collega-oorlog. Honderden Aboriginals van kust tot kust, gaven hun leven, zodat alle Canadezen kunnen leven in vrede en vrijheid erven. 

Wij, die willen hun voorbeeld te volgen, buigen we naar de grootheid van hun offer, en vastberadenheid is inspirerend. Onze dank aan hen is immens.

Hun erfenis is nog steeds in leven. Toen kapitein Catherine Askew, Anglicaanse kapelaan van de Moose Cree natie, de leiding over een ceremonie van kranslegging bij Vimy Ridge in april 2007 om de 90ste verjaardag van de beroemde slag te merken, las ze haar gebed in het Engels en Cree. "We hebben dankbaar voor alle offers die ze hebben gemaakt en die we nog steeds genieten van vandaag in ons leven te zijn," zei ze. Zijn woorden waren een eerbetoon aan de duizenden jonge soldaten die hun vaderland hadden gediend:

Eyam ahatauw 
Noch moo shoo muk / noo koom muk / Gitche Manitou 
Noch mah moo ook hij nan / ah nooch / kah kee zie kak 
Oh eh tah tay mei kwa yak 
Ki keh ski t ziet tak / ki shi chi wa ze Muk 
Kee nah kah tah mook / oh mah ti ft ski of als overwinning 
Oh mah kah koo / kah kee put mook / of een mah 
Kah stat ti ki kook 
Nou nuk Skuk keh ah of mah / ah kah kah kee chi te tek 
Kee mah als kewk / nuk Kan kah ze mas 
Puh ki anc / kis kee ske zien yak 
ah kah kee chi tah te kik / moo lah kah / zij nah Koon 
no pun 
noch ma ti ft snel ah nooch 
puh ki kis kee anc zie ske yak / kan koch 
Noch moo shoo muk / noo koom muk / Gitche Manitou 
kee meen anc / oh mah / noch ah kah kee ze kak 
oh mah / yum ah chi kay win 
eh kway chi mi tak pi shik tah ki yun 
Kan koch Kan Tay eh kwa yak 
oh mah kah kik shi na kay chik Peh Wuk 
tay kah nee Kan chik 
kah kah kee shi of roet ki koo sis 
kah kee pah moo chi pam tat oh tay 
Chi-Meeg Wetch, chi-Meeg Wetch, chi-Meeg Wetch. 

Hallo, hallo, 
Opa's, oma's, de Goddelijke Schepper. 
Vandaag zijn we bijeen in dit plein 
eer om uw kinderen te onthouden. 
Geconfronteerd met de onmogelijke 
ze vochten een strijd die hielp de oorlog winnen. 
Vergeet niet dat zonder hun offer, 
ons leven zou niet als ze nu zijn. 
Opa's, oma's, de Goddelijke Schepper. 
We sturen nu onze gebeden 
en wij vragen u om altijd bij ons, 
als we hen eren krijgers die ons zijn voorgegaan. 
De naam van uw Zoon, die naar beneden onder ons kwam. 
Amen.

Ajouter un commentaire

Vous utilisez un logiciel de type AdBlock, qui bloque le service de captchas publicitaires utilisé sur ce site. Pour pouvoir envoyer votre message, désactivez Adblock.

Créer un site gratuit avec e-monsite - Signaler un contenu illicite sur ce site

×