GUERRE HISPANO AMERICAINE

Spaans-Amerikaanse Oorlog in 1898

Amerikaanse oorlog Hispano
1898

 

De Spaans-Amerikaanse Oorlog is een conflict dat plaatsvond in 1898 tussen de Verenigde Staten en Spanje. Deze oorlog illustreert de verschuiving in de wereld zal werken in de twintigste eeuw. Bedenk dat Spanje in de negentiende eeuw al verscheen als een koloniale macht in verval. Ze had al haar Zuid-Amerikaanse koloniën kwijt, terwijl de Verenigde Staten verscheen als een nieuwe wereldmacht.

 

De Spaans-Amerikaanse Oorlog is ontstaan ​​in de strijd voor de onafhankelijkheid van Cuba, dan is een Spaanse kolonie. Cubaanse opstand tegen de Spaanse overheersing die teruggaat tot 1868, maar de Verenigde Staten waren ze voorzichtig om militair in te grijpen. Cuba kwam in opstand tegen de Metropole, omdat het haar kolonie voorgelegd aan een autoritair regime en hoge belastingen. In 1895, het geweld opnieuw uitgebarsten, de slechte economische situatie in Cuba stoken opstand. Echter, dit was grotendeels te wijten aan het feit dat de Verenigde Staten opgelegde tarieven op geïmporteerde hoge Cubaanse suiker, wat letterlijk wurgen de economie van het eiland. Spaanse Algemeen Valeriano Weyler y Nicolau wreed onderdrukt Cubanen. Amerikaanse kranten beschuldigde de Spaanse autoriteiten om "barbarij" in Cuba te oefenen. In antwoord op de groeiende onrust op het eiland, de Amerikaanse president William McKinley stuurde het slagschip Maine park in de haven van Havana in het begin van 1998.

Officieel is de aanwezigheid van het schip werd aangekondigd als een "daad van hoffelijkheid friendly" in de richting van Cuba, maar in werkelijkheid de Amerikaanse regering wilde haar burgers te beschermen voor het geval de Cubaanse revolutionairen de controle over het eiland. Op de avond van 15 februari, een mysterieuze explosie vernietigde het slagschip Maine voor anker in de haven van Havana, het doden van 260 mensen.

De Amerikanen reageerden met grimmigheid, en de kranten aangekondigd hun lezers dat "de vernietiging van het slagschip Maine" was "het werk van de vijand ', de adjunct-secretaris van Roosevelt is" ervan overtuigd dat de explosie schip Oorlog is geen toeval ", en dat de marine-officieren geloofden dat de Maine bewust was geweest" vernietigd door een Spaanse mijn. " Kortom, zonder enig bewijs, de Amerikanen beschuldigden de Spaanse autoriteiten om de oorzaak van de ramp.

President McKinley vervolgens opgeroepen Spanje geëvacueerd Cuba. Gezien de weigering van de Spaanse, President McKinley vroeg het Congres, 11 april 1898, "in de naam van de mensheid, in de naam van de beschaving, in de naam van de Amerikaanse belangen bedreigd," toestemming om de Spaanse troepen jagen in Cuba .Op 25 april, het Congres ingestemd met de resolutie en gaf de president de macht om het land en zeemacht te gebruiken voor het uitvoeren van de oorlog tegen Spanje.

 

Op 1 mei 1898, de Amerikanen zonk de Spaanse vloot in de haven van de Filippijnen in Manilla. Het eskader bij Santiago de Cuba onderging hetzelfde lot, 3 juli. In augustus werd de Spaanse regering afgetreden om vrede te zoeken via Frankrijk. Onder de voorwaarden van het vredesverdrag in Parijs 10 december 1898 ondertekende, stond Spanje niet alleen Cuba, maar Puerto Rico, de Filippijnen en Guam, en ontving een vergoeding van $ 20 miljoen (voor de " verkoop "van de Filippijnen). Cuba kreeg een theoretische onafhankelijkheid sinds het eiland werd in feite een Amerikaans protectoraat, terwijl Puerto Rico, de Filippijnen en Guam geworden Amerikaanse koloniën; door de manier, had de Amerikanen in de annexatie van Hawaï geslaagd. Zo eindigde de Spaanse koloniale rijk, terwijl de Verenigde Staten, die een bevrijdingsoorlog begon, was de basis voor hun eigen koloniale rijk gelegd.

 

Tijdens de Spaans-Amerikaanse Oorlog, werden vele pogingen zelfs geheel Indiaanse eenheden te creëren, maar geen leidt. Buffalo Bill zelf gefinancierd, een test voor het werven van Indiase regiment. De meeste kwamen terecht in 1 vrijwillige bestelling door Theodore Roosevelt, beter bekend als de Rough Riders regiment.

 

De meeste werden geïncludeerd in de L-band en kwam uit de Indian Territory, nu Oklahoma. Roosevelt, niet zijnde een fan van de Indianen, herkende in hen uitstekende ruiters en soldaten van grote moed.

 

 

Roosevelt ook erkend dat zij de mogelijkheid had om samen met alle mannen van het apparaat, zoals Indiase en witte toegevoegd aan het einde van de oorlog had graag veel meer in zijn troepen hebben.

De ruwe ruiters en deze Indianen vochten in Cuba, de Filippijnen, maar ook tijdens de Boxer opstand in China.

 

Tijdens die oorlog, Amerikaanse Indiaanse vrouwen begonnen om te dienen als de verpleegster van het Leger. De Dochters van de Amerikaanse Revolutie Hospital Corps vormden vier vrouwen Lakota verpleegster Susan Bordeaux (de moeder-overste M. Anthony), Ella Clark (de dominee Zuster M. Gertrude), Anna B. Pleets (de moeder-overste M. Bridget), en Josephine Twee Beren (de eerwaarde Zuster M. Joseph).

 

saw2.jpg

Naast hun medische opleiding, hem stages in de lokale huizen en ziekenhuizen ontvingen zij onder toezicht van dominee Francis Craft uit 1895.

 

Toen de oorlog uitbrak in 1898, het ambacht aangeboden de dienst van vier verpleegkundigen Lakota leger. Tijdens het conflict, verzorgde ze de gewonden en zieken soldaten in Camp Cuba Libre, Jacksonville, Florida en het kamp Ornward in Savannah, Georgia.

 

Ze woonden in tenten en werden ontvangen van betaalde $ 30 per maand, een vrij goed loon voor de tijd.

Vier Lakota verpleegkundigen krijgen elk het Kruis van de Orde van de Spaans-Amerikaanse Oorlog Verpleegkundigen. Na de oorlog werkte ze in een weeshuis in Cuba. Een van hen, Susan Bordeaux mourus van longontsteking in oktober 1899 en werd begraven met militaire eer op Arlington National Military Cemetery.

Ondanks jaren van onderdrukking, antwoordde indianen de oproep tot oorlog. Voor velen van hen, militaire dienst was een lange krijger traditie familie. Velen van hen hoopten op een betere sociaal-economische status te krijgen.

Kranten van de tijd aanwezig artikelen over Buffalo Bill die van plan is om 30.000 indianen mobiliseren om deze oorlog, maar in werkelijkheid kon hij geen beroep doen op 600 Lakota.

Aan het einde van april werd de 1e Volunteer Regiment van de Cavalerie geformaliseerd. Hij had 200 Indianen van Arizona, New Mexico 340 Indianen en 170 indianen uit India.

Na een maand lang training in San Antonio, 1st Cavalerie Regiment vrijwillige zeilde voor Tampa, Florida. Maar veel mannen hadden verlaten om de ziekte.

saw.jpg

Kan vóór de maand juni, het Regiment werd verzonden naar Cuba. Een lid van het gezelschap L, Thomas Isbell deelgenomen aan een heldhaftige manier in de strijd van Cuba op 24 juni 1898 een van de vier mannen gestuurd om te scouten, Isbell doodde een vijand en werd zeven keer gewond in de inzet van Las Guasimas.Roosevelt zei later van de Cherokee, was hij de eerste om te doden en de eerste te worden gekwetst. Het meest opvallend was het feit dat hij weigerde om zijn post te verlaten, ondanks zijn vele blessures.

Native Americans een belangrijke bijdrage geleverd aan deze oorlog. Een oorlogsveteraan John Steeg, merkte later dat verliezen op het Indiase grondgebied geleden tijdens de 34 toezeggingen in de telling oorlog voor de helft van haar officiële toetreding tot de Verenigde Staten. Hij wees er ook op dat veel van deze mannen waren van Indiaanse afkomst.

Theodore Roosevelt, die president van de Verenigde Staten werd, zal vechten in al zijn taken aan de Indiase wereld weer op te bouwen. Hij weigerde herhaaldelijk de verkoop van Indische land, beschermd in het beste Indiase grondgebied van blanke kolonisatie en de basis te leggen van het Amerikaanse staatsburgerschap aan indianen. Voor hem was dit een perfecte dankzij de dappere soldaten.

De Spaans-Amerikaanse oorlog zal ook de eerste massale gebruik technieken indianen vechten het leger, met name wat betreft de guerrilla en oriëntatie.

De oorlog in de eerste plaats geholpen om een ​​gezonder klimaat in de betrekkingen tussen de blanken en de indianen te maken.

Ajouter un commentaire

Vous utilisez un logiciel de type AdBlock, qui bloque le service de captchas publicitaires utilisé sur ce site. Pour pouvoir envoyer votre message, désactivez Adblock.

Créer un site gratuit avec e-monsite - Signaler un contenu illicite sur ce site

×